TSUKI (STØD)
Man kan oversætte “tsuki” til “stød.” Teknisk set kan enhver stødteknik betegnes som tsuki. I karate refererer tsuki til slagteknikker. Disse angreb leveres traditionelt med de to forreste knoer på næven, kaldet seiken (forreste kno). I denne sektion vil tsuki også referere til stødteknikker udført med spyd-hånd og teknikker udført med de forreste knoer på næven.
Stødteknikker bruges ofte, fordi de er hurtige, kraftfulde og alsidige. Endnu vigtigere er det, at slag holder hænderne i en meget solid og stabil position. Teoretisk set kan mange andre angreb være mere effektive end stød, men nogle af disse andre angreb (især spyd-hånd teknikker) kan resultere i skade på din egen hånd.
Tsuki kan opdeles i 5 kategorier:
Basis stød
Alle grundlæggende stød er lineære og kræver fuld udstrækning af armen. Disse stød har den længste rækkevidde og har en tendens til at være de mest kraftfulde. Grundlæggende stød er nemme at lære og simple at bruge. De bruges mest som angrebsform i karate.
- choku-zuki
- oi-zuki
- gyaku-zuki
- kisami-zuki
Avancerede stød
Avancerede stød er normalt, men ikke altid, ikke-lineære. Mange af disse stød har albuen bøjet i forskellige vinkler. Selvom de generelt ikke er så stærke som grundlæggende stød, er de mere velegnede til nærkamp. Avancerede stød kan også være meget nyttige til at arbejde omkring en modstanders forsvar. Som deres betegnelse antyder, er avancerede stød meget sværere at lære, og mange elever har svært ved at udnytte kraften med dem.
- ura-zuki
- age-zuki
- kagi-zuki
- mawashi-zuki
- tate-zuki
- uke-zuki
Stød med to hænder
Disse udføres med begge hænder samtidigt. Modsat hvad man måske tror, er dobbelt-stød ikke så stærke som enkelthåndsstød. Det er sværere at koordinere kraften i begge hænder samtidigt. Disse bevægelser har også en meget mindre hofterotation. Deres åbenlyse fordel er, at to mål kan rammes samtidigt, selvom dobbelthåndsstød næsten aldrig bruges som et angreb. Ofte bruges de som respons på et angreb, normalt hvor det ene slag handler på en defensiv måde.
- morote-zuki
- yama-zuki
- yumi-zuki
- awase-zuki
- heiko-zuki
- hasami-zuki
Stød med forreste kno
Disse stød udføres med de midterste knoer på fingrene. Disse teknikker er “skarpere” og har et meget mindre kontaktpunkt. Fordi kontaktpunktet er mindre, kan disse teknikker opnå større gennemtrængningskraft (den samme mængde kraft bruges på et mindre overfladeareal, hvilket skaber større anslags-energi pr. areal). Faren ved at bruge disse angreb opstår i leddene på fingrene. Hvis leddene ikke er stærke nok til at absorbere stødet med målet, vil de brække. Af denne grund er disse teknikker mest effektive mod små mål eller bløde vitale områder, hvilket reducerer risikoen for skade på hånden. Fingrene og knoerne skal være ordentligt trænet, før man nogensinde overvejer at bruge dem på solide mål.
- ippon-ken
- nakadaka-ippon-ken
- hiraken
Spyd-Hånd
Spydhåndsteknikker indebærer en stødende bevægelse med fingerspidserne. Da fingerspidserne er meget små eller “skarpe”, tilbyder spyd-hånd teknikker stor gennemtrængningskraft. Når de udføres af en person med trænede hænder, kan spyd-hænder være ret dødbringende. Igen, selvom kraften bag disse teknikker kan være ganske ødelæggende, er risikoen for at brække hånden også høj. Uden korrekt håndtræning ville det være latterligt at forsøge en spyd-hånd i en virkelig situation, selv på bløde mål.
- ippon-nukite
- nihon-nukite
- tate-nukite (shihon-nukite)
- hira-nukite (shihon-nukite)